ПОЛЗАТА НА МЕДА В КОЗМЕТИКАТА

Най-ново от нашия блог

дата: 09.02.2017 | Автор: Beauty BG

Медът има наистина невероятни качества и заема трайно място в хранителния режим на човека вече в продължение на няколко хилядолетия. Той е известен с изумителния си вкус, гастрономическата стойност и не на последно място с приложението си в козметологията.

Благодарение на това, че медът по състав е близък до кръвната плазма, то той добре се усвоява от организма. Свойствата на меда позволяват да се използва не само вътрешно, но и външно, тъй като в състава му влизат минерали, аминокиселини, витамини,антиоксиданти и други микроелементи.

Пчелният мед е продукт, който представлява частично преработен от медоносните пчели (Apis mellifera) нектар. Медът съдържа 13-22% вода, 75-80% въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза), витамини В1, В2, В6, Е, К, С, провитамин А-каротин, фолиева киселина. Много хора предпочитат меда пред други подсластители поради неговия вкус и аромат.

Днес ще ви запознаем с най-популярните приложения и ползи на меда като козметично средство.

 

Полезни свойства на меда за кожата

Широкият спектър на действие на меда позволява да се включи в състава на почти 70-80% от козметичните продукти. Каква е ползата от меда за кожата?

 

  Широкият спектър на действие на меда позволява да се включи в състава на почти 70-80% от козметичните продукти. Каква е ползата от меда за кожата?

  • Първо, медът е в състояние да задържа влагата в клетките, при което кожата може дълго време да остане хидратирана. Освен това, медът е натурално и ефективно средство за кожата, предпазвайки я от изсушаване и удължаващо младостта ѝ като я предпазва от появата на бръчки.
  • Второ, медът предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето, а също така действа като антиоксидант.
  • На трето място медът регулира естествения баланс на мазнините, което осигурява еластичност и копринена гладкост на кожата.
  • На четвърто място – медът идеално подхожда при грижа за мазна кожа, при това ефективно почиства порите и не нарушава естествения баланс.

   

  Какво въздействие има меда върху косата?

   

  • Овлажнява и подхранва. За да засилите ефекта се препоръчва да се използва в комбинация и с други съставки. Успешно се включва в подхранващи маски в комбинация с други растителни съставки.
  • Насърчава растежа на косата. Различните витамини и микроелементи в състава му правят меда полезно средство за косата, подхранва и тонизира космените луковици, стимулирайки растежа на косъма.
  • Укрепва косата, придавайки ѝ плътност, гъстота и сила. Този ефект може да се постигне, ако направите подхранваща маска от достатъчно достъпни за всички съставки – мед, мая и кисело мляко.
  • Увеличава обема на косата. От сместа мед, сол и коняк се прави маска за коса, която усилва структурата на косъма и придава обем на косата.
  • Премахва цъфтежа на косата. Проблемът с цъфтящите връхчета днес е широко разпространен, предвид забързания и стресов начин на живот. За този проблем отлично решение е специална маска против цъфтящи връхчета (към меда се добавя бадемово масло и ябълков оцет).
  • Предпазва от UV-те лъчи и топлинна обработка, благодарение на хидратиращото си въздействие. Медът е особено подходящ при сухи коси, тъй като освен за овлажняването им, се грижи и за мастната регулация.

   

  Видно е, че влиянието на меда, както върху кожата, така и върху косата, е просто безценно. Поради това козметиката, включваща меда като съставка, се радва на голяма популярност. За съжаление, медът има един недостатък – може да предизвика индивидуална непоносимост и алергична реакция към този компонент. Хората, склонни към алергии и с възможни алергични реакции, трябва преди използването на всеки продукт със съдържание на мед да пробват на отделен участък от кожата си реакцията на организма.

  още статии...

  Грижа за косата през есента

  Косата, както всички клетки в тялото ни има жизнен цикъл с фаза на растеж, покой и опадане. При всяка смяна на сезони и особено, когато настъпи есента, косата ни се намира в третата фаза и това е причината да пада повече от обичайното. Това...

  вижте още

  Как да поддържаме русата коса?

  Русото е най-претенциозният цвят, който може да бъде поддържан. Само около 2% от цялото население на земята има късмета да се радва на естествен рус цвят, а всички останали, които искат да променят своя, прибягват до боите. По същество русият...

  вижте още

  По-чиста коса за по-дълго време

  По-чиста коса за по-дълго време

   

  Възможно ли е? Съществуват ли наистина средства, които да помогнат да се радваме на по-чиста коса за по-дълъг период от време? Нека заедно открием някои интересни трикове!

  Това...

  вижте още