20 ГРЕШКИ ПРИ САМОСТОЯТЕЛНО БОЯДИСВАНЕ НА КОСАТА - ЧАСТ 1

Най-ново от нашия блог

дата: 20.03.2017 | Автор: Beauty BG

Месеци на размисли, съмнения, стотици преглеждания на форуми и ето – вие за първи път сте решили да боядисате косата си. Но цените на услугите в салоните за красота леко убиват желанието ви да се промените. Стойността на работата на добър майстор-фризьор е наистина висока. Въпреки това и резултатът ще е подходящ. Но ако бюджетът ви не позволява, а сърцето се нуждае от промяна, може да рискувате и да боядисате косата си сами.

Ако сте начинаеща в това занимание, ние ще ви посъветваме да имате предвид възможните грешки, които да избегнете при боядисване в домашни условия.

 

Грешка №1

 

Да изберете цвят боя, ориентирайки се само по снимката на опаковката. Да, понякога се случва, че резултатът не отговаря на очакванията – показаният цвят става по-тъмен или по-светъл, придобива допълнителни нюанси и оттенъци.

Производителят пуска продукт, създаден за потребители с различна структура и цвят на косъма. Вие сте със светла коса? Бъдете готова цветът да "хване" бързо, а оттенъкът да се окаже достатъчно интензивен. Дамите с гъста коса и дебел косъм трябва да имат търпение: обвивката на косъма активно "ще се защитава", за да не пропусне оцветяващия пигмент.

Производителите задължително предоставят таблица с нюанси на задната страна на опаковката, за да може да се избегнат грешки. Възползвайте се от нея за да си представите как ще се получи цветът.

 

Грешка №2

 

Да не направите тестово боядисване. Купувайки боята мечтаете за "топло кестеняво", а се е получило синьо-черно със странни оттенъци? За да не се случват подобни изненади, направете тест оцветяване на отделен кичур. Така ще избегнете два дни заточение в стаята заради "ужасния и отвратителен цвят", който не ви подхожда.

Естествено, ще бъде жалко да хвърлите пълна тубичка скъпа боя, ако тя не ви допадне. Но пък да се боядисате отново ще бъде още по-скъпо, не само за портфейла, но и за косата ви.

 

Грешка №3

 

Да не направите тест за алергия преди боядисване. Вие със сигурност не за първи път срещате молбата на производителите да се уверите преди да използвате боята, че нямате алергия към компонентите. Много дами не приемат сериозно тази фраза. Но трябва. Алергичните реакции не са само леко зачервена кожа, отрицателната реакция на организма може да се прояви под формата на обриви, сърбеж, отоци и дори загуба на коса.

Лесно е да направите теста за алергия: нанесете малко боя на тила или в областта зад ушите – там кожата е особено чувствителна и веднага ще покаже своята реакция на боята.

 

Грешка №4

 

Да пренебрегнете защита на кожата около зоната на растеж на косата. Преди да се пристъпи към процедурата по боядисване трябва да намажете слепоочната област, челото и шията с мазен крем или вазелин. Това ще помогне да се избегнат петна от боя, която е много трудно да се измие, особено ако не разполагате с достатъчно сръчност и опит.

 

Грешка №5

 

Да използвате балсам или маска за коса преди оцветяването. Тези средства са предназначени за придаване на гладкост на косата чрез изглаждане люспичките на космения ствол и пречат на проникването на оцветяващия пигмент вътре в косъма. По-добре изобщо да не се мие главата поне ден преди боядисването.

 

Грешка №6

 

Да боядисвате косата без да сте измили стилизиращите средства от нея. Както писахме по-горе, не бива да се миете педи оцветяването. Но ако предния ден сте били на сватбата на най-добрата си приятелка с безупречна прическа, изградена с помощта на гел, лак и пяна, то ще  е нужно да ги почистите, разбира се. Иначе боядисването ще се окаже безполезно.

 

Грешка №7

 

Заедно с косата да боядисате и миглите със същата боя. Не и още веднъж не! Така не се прави. Първо, защото миглите са значително по-нежни и от боята за коса те могат просто да опадат. На второ място, в случай на попадане на оцветяващо вещество в очите, ви заплашва сериозно химическо изгаряне.

 

Грешка №8

 

Да стоите повече с боята, за да се получи цветът по-интензивен. Производителите на бои не напразно препоръчват време за действие на продукта върху косата. Ако го надвишите, може силно да изгорите косата, в резултат на което тя ще стане суха и чуплива. Освен това, боята действа не повече от 30-40 минути, след това да я държите просто няма смисъл.

 

Грешка №9

 

Да използвате шампоан срещу пърхот за боядисана коса. Продуктите за борба с този деликатен проблем притежават много силни почистващи свойства и предназначението им е премахване на излишния себум и мъртвите клетки. Заедно с тях шампоанът ще отмие и оцветяващия пигмент. А ако досадния пърхот ви притеснява, използвайте продукти за боядисана коса.

 

Грешка №10

 

Драматично да промените цвета на косата си без да притежавате достатъчно знания за боядисването и цветовете. Новият нюанс, цвят на косата трябва естествено да се слее с вашия цветотип: с цвета на очите, веждите и миглите, с цвета на кожата. Ако искате да направите косата си по-тъмна или по-светла с 2-3 или повече тона, по-добре се доверете на професионалисти: те ще изберат оптималната гама, която ще ви подхожда.

 

Очаквайте останалите 10 грешки в Част 2 и съветите ни как да ги избегнете, за да получите отлични резултати при боядисване в домашни условия.

 

още статии...

Какви къдрици биха ми подхождали? Коя да е машата, с която да ги постигна???

Прическата е визията, която вие искате да притежавате. Всяка жена отделя специално внимание, за да приведе косата си във вид, който ще се харесва на всички. За тази цел купуваме различни уреди. 

Къдриците са предпочитани от повечето дами....

вижте още

Нова МОДА- Електрическа четка за коса!!!

Модата е нещо, което ни съпътства вечно, много жени казват "аз не се нося по модата", но малко или много тя се отразява! Това е така не само при дрехите, но и в прическите ни!

Mиналото беше известно с огромен обем и права като струна коса...

вижте още

Толкова много преси, а вие все още не знаете какво да изберете?

Доказано е, че всяка дама е изгубила поне 3 дни от живота си в мисленето каква преса за коса да избере.

И все пак повечето жени не знаят, че най-важното е да знаете какъв тип е вашата коса! Да, от вашата коса зависи какъв уред да...

вижте още