6 РАЗПРОСТРАНЕНИ МИТА ЗА ШАМПОАНИТЕ

Най-ново от нашия блог

дата: 21.02.2017 | Автор: Beauty BG

В грижата за косата, както и по други въпроси на красотата, има много митове. Някои от тях знаем още от детството, други са се появили с течение на времето, когато сме научили много нови неща за косата и шампоаните. Тези митове са упорити, но нека ви разкрием как е в действителност.

 

1.     Да миете косата си всеки ден е вредно

Този мит идва от 30-те години на миналия век, когато да се мие главата всеки ден просто е било невъзможно – обикновено се е случвало веднъж в седмицата. Качествени продукти за коса тогава също не е имало, дори се е твърдяло, че шампоанът е ужасно вредно вещество и няма нищо по-добро от сапуна. След такова почистване кожата на главата и косата силно са се изсушавали и не е чудно, че миене един път в седмицата е осигурявало относително нормално състояние.

Днес фризьори и трихолози (специалисти по проблемите на косата) са убедени: трябва да миете косата според замърсяването ѝ и тази мярка е различна за всеки. Някои носят плитки, кокове, опашки и имат суха кожа на главата – при тях измиване веднъж в седмицата е наистина достатъчно. Притежателките на мазна кожа са принудени да мият косата си често, в противен случай може да се появи пърхот и сърбеж. Независимо от вида на косата трябва ежедневно почистване, ако използвате поддържащи средства – лакове, гелове, пяна и т.н. (да ги премахнете само с разресване е невъзможно). Също и за тези, които активно се занимават със спорт.

2. Шампоанът трябва да се сменя често

 

Един общ мит относно честата смяна на грима се отнася и за шампоаните, и кремовете и друга грижа. Към резултата, който дава продуктът, свикваме така или иначе в определен момент. Ние подсъзнателно желаем косата или кожата да стават все по-добре и по-добре, но рано или късно настъпва стабилност, тоест продуктът показва своя максимален ефект. Купуваме друго средство за грижа и новите съставки имат ново действие, което е по-различно. В действителност, ако продуктът е подходящ, не е необходимо да го сменяме. Само в случай, че се е променило състоянието на косата и кожата на главата или пък просто ви се иска нещо ново.

3.     Добрият шампоан трябва да се пени добре

 

В действителност това не е съвсем мит, само звучи по-различно: "Добре почистващият шампоан трябва да се пени добре". Пухкавите мехурчета се образуват под въздействието на натриев лаурил сулфат. На практика това е просто пенообразувател, който специалистите често пъти обвиняват, че допринася не само за измиване на себума, но и на боите и ламиниращите съставки. Поради това за боядисвани, къдрени, ламинирани коси или чувствителна кожа на главата са подходящи безсулфатни продукти. Обикновено те се пенят по-лошо или изобщо не се пенят, изплакването им е по-трудно. Но за суха, повредена, химически третирана коса или реактивна кожа на главата, те наистина подхождат повече от традиционните.

4.     Шампоан две в едно работи толкова добре, колкото шампоан и балсам

 

Уви, „2 в 1“ е експресна грижа в случай на извънредна ситуация, но не е средство за постоянна употреба. Обяснението е много просто: шампоанът, почиствайки, отваря кутикула на косъма, а балсамът или маската, напротив, го затворят. Ако смесите тези 2 състава и ефект какво ще стане? Според специалистите – нищо добро. С шампоан "2 в 1" можете да отидете в командировка или на почивка, но не и да ползвате постоянно.

5.     Шампоанът трябва да се нанесе върху косата и кожата на главата

 

В действителност измиването на главата е точно измиване на кожата на главата, а не на косата. И подбирайки почистващо средство, трябва да изхождате от типа на кожата на главата. Специалистите съветват да нанасяте шампоан върху скалпа и да разпените като масажирате с възглавничките на пръстите. За дължината на косата е напълно достатъчна и стичащата се по нея пяна, особено, ако е суха. И в никакъв случай не трябва да "перете" дългите коси, триейки ги между дланите си.

6.     Шампоанът трябва да се държи на главата колкото се може по-дълго

 

Както вече споменахме, шампоанът е за почистване и да го държите на косата си по-дълго време, за да се разпени, не е нужно, защото почистващите добавки често са доста агресивни. По-дълго от 2-3 минути не бива да се държат дори професионални и медицински продукти: рискувате да изсушите косъма. При балсами и маски, ако на тях е написано "5 минути", трябва да са точно 5 минути. Оставеното за 2 часа средство може да доведе до доста неочаквани резултати.

 
 

 

още статии...

Грижа за косата през есента

Косата, както всички клетки в тялото ни има жизнен цикъл с фаза на растеж, покой и опадане. При всяка смяна на сезони и особено, когато настъпи есента, косата ни се намира в третата фаза и това е причината да пада повече от обичайното. Това...

вижте още

Как да поддържаме русата коса?

Русото е най-претенциозният цвят, който може да бъде поддържан. Само около 2% от цялото население на земята има късмета да се радва на естествен рус цвят, а всички останали, които искат да променят своя, прибягват до боите. По същество русият...

вижте още

По-чиста коса за по-дълго време

По-чиста коса за по-дълго време

 

Възможно ли е? Съществуват ли наистина средства, които да помогнат да се радваме на по-чиста коса за по-дълъг период от време? Нека заедно открием някои интересни трикове!

Това...

вижте още