ВРЕДНИ НАВИЦИ ПРИ ГРИЖА ЗА КОСАТА

Най-ново от нашия блог

дата: 20.04.2017 | Автор: Beauty BG

Ако косата ви започва да се накъсва, става вяла, пада в големи количества, както ви се струва без видима причина, струва си да се замислите над това, че с организма нещо не е в ред и ви го показва чрез загубата на коса. Ще разгледаме за какви проблеми свидетелства това и как да се борите с тях.

Въздействието на външните фактори може да бъде пагубно за косата.

 

Средата, в която живеем, е много замърсена и не може да не се отрази на състоянието на кожата и косата. Вреда нанася и солената вода в морето, и хлорираната в басейна. Емисиите от колите, заводите, смогът и прекомерното излагане под жаркото слънце.

 

А често причината за вредата е в самите нас

 

Във всеки случай, ако забележите сериозно влошаване на състоянието на косата, консултирайте се с лекар за установяване на причините. Не рискувайте с прилагането на самолечение.

  • Използвайки неправилно уредите и средства за грижа за косата, ние нанасяме много голяма вреда. Така че, трябва внимателно да избирате шампоан, както и други продукти – балсами, маски, лосиони. Определете своя тип на косата и намерете подходящата и съответстваща за нея грижа.
  • Сушене на косата със сешоар също може да навреди. Най-добре да сушите на ниски температурни режими, особено ако използвате сешоар ежедневно или когато е възможно да оставите косата да съхне сама на стайна температура.
  • Трябва да сресвате косата с помощта на правилното средство. Ако имате права коса, е подходяща четка, а ако е къдрава – добре е да се използва гребен, зъбите на който са разположени на достатъчно голямо разстояние един от друг. Изберете гребени от качествен материал.
  • Използвайте фиксиращите и стилизиращи продукти (лакове, пяна, гелове, мусове) като следвате инструкциите, посочени в тях, тъй като подобни средства могат да навредят не само на косата, но и да раздразнят кожата на главата.
  • Отговорно подхождайте към избора на бои за коса. Особено ако искате драстично да промените оттенъка. В такива случаи по принцип е по-добре да се доверите на фризьор, тъй като последствията от боядисването в домашни условия може да не ви очарова. Но, ако сте уверени в уменията си, то избирайте професионални бои за коса, които са щадящи към косата и няма да нанесат вреди.                   Що се отнася до вътрешните причини, водещи до нарушения на здравето на косата, те се появяват в резултат на фактори като:
  • Недостиг на полезни вещества в организма – минерали, витамини са основната причина за проблемите с косата. Постарайте се да си набавите всички необходими елементи в организма заедно с храната. Или пък се консултирайте с вашия лекар да препоръча комплекс от витамини.
  • Последствието от приемане на някои лекарства също може да доведе до загуба на коса. Ако това е указано в списъка на странични ефекти, може би е добре да се консултирате с лекар за преодоляване на този ефект.
  • Стрес, хронична умора, неврози – още една причина. Намерете време за почивка, опитайте се да балансирате и овладявате нервите.
  • Нарушения в стомашно-чревния тракт и/или ендокринната система. Случва се понякога загубата на коса да е сигнал, че някой вътрешен орган не функционира правилно. Трябва незабавно да се подложите на изследване и лечение.
  • Пушенето. Този навик вреди не само на вътрешните органи и зъбите, но и на косата. Ако проблемите с косата продължат твърде дълго, трябва да се откажете от тютюнопушенето и да приложите специална грижа.

още статии...

Техника „Омбре“ и какво трябва да знаем за нея

В света на модните тенденции, термина „Омбре“ означава засенчване или сянка. Френската дума се превръща в една от най-често изговаряните, когато говорим за модерния и съвременен стил на всяка дама.

Техниката е лесна, но в същото време може...

вижте още

Как да се грижите за къдрава коса?

Къдравата коса е невероятно красива и екзотична, но има репутация на доста трудна за поддържане и това не е случайно. Всяка къдрица има свое собствено мнение, трудно човек може да й заповяда в каква форма да застане, но това е част от чара й....

вижте още

Как да се грижите за плитките си?

Без значение дали сте с естествената си коса или я подлагате на обработка и изкуствени добавки, със сигурност е добре да се грижите правилно за нея.

Тази година ситните плитки и добавената изкуствена коса към тях са изключително модерни....

вижте още