КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ СВОЯ ЦВЯТ НА КОСАТА

Най-ново от нашия блог

дата: 27.01.2017 | Автор: Beauty BG

Причините, поради които жените боядисват косата си, са много. Някои просто не харесват естествения си нюанс, някои искат да скрият посивявавето, а трети просто се нуждаят от промяна. Цветът на косата е мощен инструмент за промяна на външния вид. Ако е избран правилно, то той може да промени в особено добра посока излъчването на лицето, очите – да станат по-ярки, а чертите на лицето – по-изразителни. Но, ако нюансът е избран неправилно, тогава ефектът, съответно, ще бъде протиположен.

Боите се делят на три типа: нюансиращи, трайни бои за коса (перманентни) и неперманентни (нетрайни). За да не шокирате себе си от резултата, по-добре първо да опитате с нюансиращите възможности, които се отмиват за няколко пъти или да използвате нетрайна боя, която ще даде желания цвят и здравословен блясък, но няма да проникне дълбоко в структурата на косъма. Въпреки това този вид средства навярно няма да покрият белите коси, а и кардинални промени от тях също не трябва да очаквате. В такъв случай е по-добре да експериментирате с вашата естествена цветова гама.

 

Устойчивите бои са подходящи за тези дами, които искат за дълго и драстично да променят своя цвят. По-добре изберете продукти от професионални козметични серии на утвърдени производители и не се опитвайте да спестите. Почти всички устойчиви бои съдържат в себе си водороден пероксид, който унищожава естествения пигмент на косъма и неговото място заема новия цвят. Колкото повече в боята е даденото вещество, толкова по-интензивно ще е оцветяването. Разбира се, това може да засегне и структурата на косата, поради това в състава на този вид бои се включват достатъчно количество полезни вещества, които подхранват косата и я възстановяват.

 

Как да изберете нюанс

За да направите правилния избор, трябва да се вземат под внимание: цвят на кожата, очите и естествения цвят на косата, това означава вашият цветотип. Както е известно, топлите тонове правят лицето по-свежо и румено, но ако сте с натурална руменина, то по-добре да дадете предимство на хладните кафяви тонове - перлено и пясъчно русо. А ако имате склонност към зачервяване на кожата и алергии, ясно е, че е по-добре да не експериментирате с червените нюанси.

Като се има предвид цвета на очите, трябва да се отбележи, че за лешникови, орехови или зелени очи са подходящи топлите цветове – червеникави, рижи, златисти. Дамите, които имат светла кожа и сиви или сини очи, могат да обърнат внимание на хладните светли нюанси.

Може би вече познавате своя цветотип от общо четири. Но не е излишно да опитате да анализирате кои нюанси са подходящи специално и конкретно за вас.

  • Пролет – топъл цветотип. Тези дами имат светли очи и кожа със златист или топло розов оттенък. Косата им може да бъде леко златиста или кестенява. Те могат да избират нюанси сред медните, златисти, тъмно оранжеви. Светло оранжево по-добре да не опитват, тъй като лицето може да изглежда твърде бледо, както и с платинови и хладни пепеляви тонове.
  • Ако сте лято – очите ви със сигурност са светли, сини или сиви, косата варира от светло русо до кестеняво със синкав блясък, а кожата има хладен оттенък. По-добре да пробвате боядисване с твърде тъмни тонове. Но пък всички варианти в гамата "светло кестеняво" със сигурност чудесно ще освежат кожата и придадат на лицето ви изразителност.
  • Жена с цветотип есен – може да има кафяви, пъстри или зелени очи и рижа или тъмно кафява коса с рижи отблясъци, а също така леко златист оттенък на кожата. Успешните възможности могат да станат кестеняви, кафяви, топли шоколадови нюанси, а също и рижите варианти. Но пък блондинка не пробвайте да станете – кожата може да изглежда по-тъмна и да се наблюдава явен дисбаланс между цвета на лицето и цвета на косата.
  • Зимата е студен, хладен цветотип. Очите могат да бъдат и светли, и тъмни, но винаги със студен блясък, забележим контраст между ириса на очите и склерата (бялото на окото), нюансът на кожата – розов, бял или сивкав. Тук ще са подходящи всички студени цветове – както платинено русо, така и синкаво черен цвят. А топлите тонове, златисти, медни, червени и кехлибарени ще бъдат напълно неуместни.

още статии...

Късата прическа – актуална, секси и раздвижена!

Много дами се страхуват да подстрижат дългите си коси, за да не изгубят женствеността си.

Истината е, че в късата коса има много сексапил, стига да я поддържаме правилно.

За да съберете повече смелост, вижте положителните черти на...

вижте още

Правила за подстригване на дългата коса

Може да се ползват всякакви ножици

Невярно. Ножиците трябва да бъдат добре заточени и качествени – обикновените за рязане на хартия не са подходящи. Най-добре е да закупите професионални фризьорски ножици: в противен случай рискувате да повредите...

вижте още

Коя е най-популярната прическа?

Прическата на Дженифър Анистън като Рейчъл от сериала "Приятели" беше обявена за най-популярната на всички времена.

Прическата на актрисата беше много копирана в края на 90-те години и в началото на новия век благодарение на световния...

вижте още