КЕРАТИНЪТ - ЗА КОСА ПЪЛНА С ЕНЕРГИЯ

Най-ново от нашия блог

дата: 16.05.2017 | Автор: Beauty BG

КАКВО Е КЕРАТИН

Кератинът се съдържа в нашата кожа, ноктите, зъбите и косата. В състава на този протеин влизат аминокиселини, които образуват разнообразни съединения, придаващи на кератина уникални свойства – той може да стане, както мек (по детски къдрава и мека коса), така и плътен (в правите дълги коси).

Кератинът се явява най-важният градивен елемент на нашата коса и от състоянието му зависи нейното здраве. Коса наситена с кератин изглежда силна, гъста и лъскава. Днес ще ви запознаем с тази ценна съставка.

В космената луковица се съдържат специални клетки (кератиноцити), които синтезира това вещество, освен това, кератинът влиза в състава на външния слой на косъма. Кутикулата на косъма предпазва косата от вредното въздействие на външни фактори. Именно благодарение на кератина тя плътно покрива косата и я предпазва от жаркото слънце, студ и вятър, от отрицателното въздействие на пресата, машата, сешоара, от разрушаване при химическо къдрене или боядисване.

КЕРАТИНЪТ В РАЗЛИЧНИТЕ ТИПОВЕ КОСА

Климатичните условия на региона, в който живее човек, внасят корекции в природното съдържание на кератина в косата. Например, жителите на Африка притежават меки и буйни коси, способни да създадат въздушен слой, защитаващ главата от слънчево прегряване. В такива коси се съдържа 85% от протеина, наречен кератин. Сред европейците съдържанието на кератин в косата е повече от 89%, а при азиатците – до 95%, тъй като за тяхната коса е необходима плътна кератинова защита поради суровия климат с бързи промени в температурите и силните ветрове.

Освен това, по-тъмните по рождение коси съдържат повече кератин, отколкото светлите, които лесно отразяват слънчевите лъчи. И, естествено, в правите коси този елемент е повече, отколкото в къдравите, които предполагат мека структура на кутикула с ниско съдържание на кератин.

НЕДОСТИГ НА КЕРАТИН

При липса на тази съставка кутикулата (външната обвивка) на косъма става крехка и пореста. В резултат на това тя не задържа влагата, а косата става чуплива, късаща се и суха.  Когато количеството на кератин в косата намалява, люспичките на косъма не прилепват една до друга плътно, поради което косата изглежда безжизнена и отпусната, оплита се, лошо се поддава на оформяне, а връхчетата се разделят.

ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕДОСТИГ НА КЕРАТИН В КОСАТА

Недостиг в организма на кератин се получава от отрицателното въздействие, както на външни, така и на вътрешни фактори.

Към външните фактори можем да отнесем:

✓ честото излагане под жаркото слънце или на студ, както и силен вятър без използването на шапки и/или защитни средства за коса; 

✓ честото използване на стегнати гумени ластици, шноли, фиби в прическата, от които косата се изтощава;

✓ честото боядисване и химическо къдрене, особено с нискокачествени продукти;

✓ продължително носене на плитки, плитчици, расти, които силно опъват косата.

Към вътрешните фактори се отнасят състоянието на нашето здраве, както физическо, така и психическо. На недостига на кератин в организма влияят продължителен стрес, неправилно хранене, строги диети, липсата на физическа активност, хронични заболявания и др.

КАК ДА СИ НАБАВИМ КЕРАТИН В КОСАТА?

За да произвежда достатъчно кератин, организмът трябва да получава необходимото количество микроелементи, които допринасят за производството на аминокиселини, влизащи в състава на протеина, наречен кератин. Тези микроелементи са силиций, сяра и азот, които се съдържат в животинските белтъци – мляко и млечни продукти, месо, птици, риба. Освен това, витамин В6 помага за изработване на кератин и значително ускорява обмяната на протеини. Основните му доставчици за организма са соя, черен дроб, ядки.

А плодовете и зеленчуците допринасят за бързото усвояване на микроелементите и тяхното разграждане до аминокиселини, от които се получава кератин.

Също така – за попълване на кератиновия състав на косата е възможно да се преминат специални салонни процедури. Най-популярният днес е кератиновото изправяне, по време на което косата интензивно се насища с кератин и се изправя под въздействието на висока температура. В резултат на това косата става силна, блестяща и еластична. Ефектът от процедурата се задържа от 3 до 6 месеца.

КОЗМЕТИКА С КЕРАТИН

 

Световните производители на козметика непрекъснато разработват разнообразни продукти за грижа за косата на основата на кератин. Благодарение на тях косата се насища с хранителни вещества и възстановява структурата си.

Например, шампоан с конски кератин укрепва косата, защитава я от падане, придава блясък и плътност. Шампоан с протеини перфектно възстановява косата, попълва увредената структура, изравнява водно-протеиновия баланс. Ако имате отслабена и изтощена коса, опитайте с регенериращ шампоан: в състава му влиза хидролизиран кератин, който осигурява на косата оптимално възстановяване.

Освен това, дори и щастливите притежателки на здрава коса могат да използват маски на базата не кератин. Те активно хидратират, подхранват и заздравяват косата.

Съществува голям избор на козметика, но избирайте само доказани производители, професионални продукти, не пестете от здравето на косата си. Нейното състояние, а следователно и вашата красота зависят в голяма степен от качеството на продуктите и грижите за нея.

 

още статии...

Късата прическа – актуална, секси и раздвижена!

Много дами се страхуват да подстрижат дългите си коси, за да не изгубят женствеността си.

Истината е, че в късата коса има много сексапил, стига да я поддържаме правилно.

За да съберете повече смелост, вижте положителните черти на...

вижте още

Правила за подстригване на дългата коса

Може да се ползват всякакви ножици

Невярно. Ножиците трябва да бъдат добре заточени и качествени – обикновените за рязане на хартия не са подходящи. Най-добре е да закупите професионални фризьорски ножици: в противен случай рискувате да повредите...

вижте още

Коя е най-популярната прическа?

Прическата на Дженифър Анистън като Рейчъл от сериала "Приятели" беше обявена за най-популярната на всички времена.

Прическата на актрисата беше много копирана в края на 90-те години и в началото на новия век благодарение на световния...

вижте още