ОБЕЗЦВЕТЯВАНЕ НА КОСАТА - НАЧИНИ, СЪВЕТИ И ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА

Най-ново от нашия блог

дата: 09.03.2017 | Автор: Beauty BG

Обезцветяване на косата - минимизиране на щетите и грижа след процедурата

Обезцветяване на косата (или изрусяване) е процедура, която променя структурата на косъма, разрушава натуралните пигменти и протеина кератин. Тази процедура се извършва преди боядисване за по-добро взаимодействие на косъма с боята или за да се постигне рус и много светло рус цвят.

Ние вярваме, че скоро учените ще изобретят абсолютно безвреден начин за обезцветяване на косата. И докато това стане, ще ви разкажем какво знаем за обезцветяването и ще ви предложим няколко ефикасни методи за възстановяване на косата след процедурата.

Какво се случва с косата по време на обезцветяване

Обезцветяването се извършва с помощта на водороден прекис (водороден пероксид), който прониква във вътрешността на косъма, благодарение на амоняка: той отваря защитните люспички на косъма (кутикулите) и освобождава пътя за пероксида.

Самата обвивка на косъма се състои от протеина кератин и меланин – пигмента на косъма, който определя цвета на косата. Под въздействието на алкални вещества, които се съдържат в боята за коса, пероксидът се разпада до вода и кислород. По време на реакцията се унищожават молекулите на пигмента и цвета на косата изчезва. На мястото на меланина остават молекули кислород, които след това се заменят с молекулите на оцветяващото вещество, боята.

Оголените, отворените от амоняка люспички на "бронята" на косъма, не се затварят обратно. Така водата се изпарява през тях и обвивката на косъма се изсушава напълно. Косата губи своя обем, блясък и жизненост.

Как да намалите щетите от обезцветяването

1. Водородният пероксид е най-силният окислител, който в големи концентрации е в състояние да причини изгаряне на косата. Във фризьорството обезцветяването се извършва от специалисти, които точно изчисляват процента на разтвора. Ако се обезцветявате в домашни условия, добавете в разтвора на пероксида няколко капки амоняк (по капка на всеки 10 милилитра). Той ускорява отделянето на активен кислород по време на химическата реакция и ще предотврати изгарянето. С негова помощ обезцветяването ще стане по-бързо.

2. Седмица преди обезцветяването не правете никакви полезни маски и други процедури. Те ще наситят косата с хранителни вещества, но реакцията на отделяне на кислород ще бъде непредсказуема.

3. Нанесете пероксида с помощта на дървен гребен, чиито зъбци са омотани с памук, потопен в разтвора. Така киселината равномерно ще се разпредели по кичурите без струпване на едно място и възможност за причиняване на големи щети.

4. Няколко дни преди процедурата не мийте косата. Това възстановява защитния слой от липиди (мазнини) по повърхността на всеки косъм. Ще предотврати възможни изгаряния и ще осигури щадене на косъма.

5. Намажете кожата по контура на космената покривка с вазелин или много мазен крем. Това също ще осигури допълнителна защита от изгаряне и на кожата.

6. Ако косата ви е гъста, за обезцветяване ще е нужен 8-10% разтвор на пероксид. Ако е тънка и суха – ограничете се до 4%. Във фризьорските салони се използват и по-високи концентрации (20,30,40%), но съветваме в домашни условия да не рискувате.

7. Можете да използвате и професионални системи за предпазване и възстановяване на косата при химическо третиране. Това са нано-технологии под формата на самостоятелни активни съставки, които възстановяват прекъснатите връзки в косата по време на химичното й третиране и след това. 

Грижа за косата след изсветляване

1. За възстановяване на молекулните връзки в косъма и активизиране производството на кератин в рамките на един месец след обезцветяване се препоръчва да се използват специални професионални шампоани и балсами. В състава на тези продукти се съдържа кератин.

2. Желателно е да посетите салон за красота и да направите пълен курс за възстановяване на косата. Специалистите ще ви приложат специални капсули, ще предложат подходящи маски и гелове за грижа, съобразени с вида и цвета на косата. Още един вариант е ламиниране. По време на процедурата косъма се "запечатва", за да се запазят влагата и хранителните вещества в него.

3. Задължително е правилно миене на косата: използвайте шампоани за боядисана коса, нанасяйте го само на корените и само с масажиращи движения, не търкайте косата да изсъхне, изплаквайте с не толкова топла вода (35 до 40 градуса).

4. При възстановяване на обезцветените коси не бива да се забравят възстановяващите маски. Те ще подпомогнат по-бързото възстановяване и самите те ще се превърнат в строителен материал.

5. Добре хидратират изсушената от пероксида коса шампоани, маски, балсами с натурални масла: алое, рициново, репей, коприва, маслиново.

 

 

още статии...

Техника „Омбре“ и какво трябва да знаем за нея

В света на модните тенденции, термина „Омбре“ означава засенчване или сянка. Френската дума се превръща в една от най-често изговаряните, когато говорим за модерния и съвременен стил на всяка дама.

Техниката е лесна, но в същото време може...

вижте още

Как да се грижите за къдрава коса?

Къдравата коса е невероятно красива и екзотична, но има репутация на доста трудна за поддържане и това не е случайно. Всяка къдрица има свое собствено мнение, трудно човек може да й заповяда в каква форма да застане, но това е част от чара й....

вижте още

Как да се грижите за плитките си?

Без значение дали сте с естествената си коса или я подлагате на обработка и изкуствени добавки, със сигурност е добре да се грижите правилно за нея.

Тази година ситните плитки и добавената изкуствена коса към тях са изключително модерни....

вижте още