6 МИТА ЗА ЗАГУБАТА И РАСТЕЖА НА КОСАТА

Най-ново от нашия блог

дата: 07.06.2017 | Автор: Beauty BG

Съществуват множество митове за загубата и растежа на косата, както и за чудодейните средства, които могат да повлияят върху тези процеси. От BEAUTYBG.BG събрахме за вас няколко обективни факта относно здравето на косата, опровергаващи най-разпространените схващания.

МИТ №1: Косопадът е наследствено заболяване, което не се поддава на лечение

Не е вярно: Съществуват различни видове косопад и оплешивяване. И често загубата на коса е с временен характер, който не води до пълна загуба на космените фоликули и бързо може да бъде отстранен при подходящи грижи. Докато луковицата, в която се образува косъма, не е увредена и се снабдява с хранителни вещества, то коса ще расте отново. Няма да отричаме, че генетичната или наследствена плешивост е най-трудно поддаваща се на лечение, но съвременната медицина и козметология ще помогнат поне да се спре процеса.

 

Мит №2: Загубата на коса може да бъде причинена от стрес, диети или хормонални проблеми, например, след бременността при жените

Истина: Силен стрес, строги диети, прием на някои лекарства може да повлияят върху растежа на косъма и да причинят временен косопад. И това явление е характерно, както за мъже, така и за жени. Също така някои дами могат да забележат, че прическата им оредява, а косата става тънка и фина по време или след бременност, тъй като през този период хормоналният фон рязко се променя. Ако пресечете проблема навреме и започнете курс за възстановяване и лечение на косопада, нормалният растеж на косата ще се възобнови.

 

Мит №3: Едно и също средство за растеж на косата е еднакво ефективно при мъже и жени 

Не е вярно:  Косопадът при жените и мъжете се предизвиква от различни причини, а оттам и продуктите трябва да се различават.

 

Мит №4: Шампоаните против косопад са в състояние да спрат оплешивяването

Не е вярно: Шампоанът има за основна цел почистване на косата и скалпа от замърсяванията. Неговите компоненти не могат да влияят върху космените фоликули, които са разположени дълбоко в слоевете на скалпа. Експерти съветват в такива случаи измиване на главата с мек шампоан без сулфати и прекомерна химия, за да не се влоши общото състояние на косата.

 

Мит №5: Има капсули, които са в състояние да направят чудо като ускорят растежа на косата 10-20 см за месец

Не е вярно: За един месец косата расте средно с по 1-1,5 см. Количеството косми у всеки човек е заложено генетично и не подлежи на промяна. Така че не вярвайте, когато ви обещават дълга коса за една седмица след прилагането на вълшебен елексир със съмнителен произход.

 

Мит №6: Народните рецепти не отстъпват по нищо на професионалните продукти за растеж на косата

Отчасти вярно: Домашните маски и компреси с репейно, маслиново, рициново масло и т.н. наистина могат да укрепят косата и да дадат някакъв козметичен ефект. Обаче, проблемът с косопада с продукти от хладилника няма да се реши. В редица случаи е невъзможно да се спре загубата на коса без специалист трихолог и специални съвременни продукти против косопад. Професионалните средства за растеж на косата съдържат по-качествени и по-скъпи съставки, които в обикновен магазин не могат да се намерят.

още статии...

Късата прическа – актуална, секси и раздвижена!

Много дами се страхуват да подстрижат дългите си коси, за да не изгубят женствеността си.

Истината е, че в късата коса има много сексапил, стига да я поддържаме правилно.

За да съберете повече смелост, вижте положителните черти на...

вижте още

Правила за подстригване на дългата коса

Може да се ползват всякакви ножици

Невярно. Ножиците трябва да бъдат добре заточени и качествени – обикновените за рязане на хартия не са подходящи. Най-добре е да закупите професионални фризьорски ножици: в противен случай рискувате да повредите...

вижте още

Коя е най-популярната прическа?

Прическата на Дженифър Анистън като Рейчъл от сериала "Приятели" беше обявена за най-популярната на всички времена.

Прическата на актрисата беше много копирана в края на 90-те години и в началото на новия век благодарение на световния...

вижте още