6 РАЗПРОСТРАНЕНИ МИТА ЗА ШАМПОАНИТЕ

Най-ново от нашия блог

дата: 21.02.2017 | Автор: Beauty BG

В грижата за косата, както и по други въпроси на красотата, има много митове. Някои от тях знаем още от детството, други са се появили с течение на времето, когато сме научили много нови неща за косата и шампоаните. Тези митове са упорити, но нека ви разкрием как е в действителност.

 

1.     Да миете косата си всеки ден е вредно

Този мит идва от 30-те години на миналия век, когато да се мие главата всеки ден просто е било невъзможно – обикновено се е случвало веднъж в седмицата. Качествени продукти за коса тогава също не е имало, дори се е твърдяло, че шампоанът е ужасно вредно вещество и няма нищо по-добро от сапуна. След такова почистване кожата на главата и косата силно са се изсушавали и не е чудно, че миене един път в седмицата е осигурявало относително нормално състояние.

Днес фризьори и трихолози (специалисти по проблемите на косата) са убедени: трябва да миете косата според замърсяването ѝ и тази мярка е различна за всеки. Някои носят плитки, кокове, опашки и имат суха кожа на главата – при тях измиване веднъж в седмицата е наистина достатъчно. Притежателките на мазна кожа са принудени да мият косата си често, в противен случай може да се появи пърхот и сърбеж. Независимо от вида на косата трябва ежедневно почистване, ако използвате поддържащи средства – лакове, гелове, пяна и т.н. (да ги премахнете само с разресване е невъзможно). Също и за тези, които активно се занимават със спорт.

2. Шампоанът трябва да се сменя често

 

Един общ мит относно честата смяна на грима се отнася и за шампоаните, и кремовете и друга грижа. Към резултата, който дава продуктът, свикваме така или иначе в определен момент. Ние подсъзнателно желаем косата или кожата да стават все по-добре и по-добре, но рано или късно настъпва стабилност, тоест продуктът показва своя максимален ефект. Купуваме друго средство за грижа и новите съставки имат ново действие, което е по-различно. В действителност, ако продуктът е подходящ, не е необходимо да го сменяме. Само в случай, че се е променило състоянието на косата и кожата на главата или пък просто ви се иска нещо ново.

3.     Добрият шампоан трябва да се пени добре

 

В действителност това не е съвсем мит, само звучи по-различно: "Добре почистващият шампоан трябва да се пени добре". Пухкавите мехурчета се образуват под въздействието на натриев лаурил сулфат. На практика това е просто пенообразувател, който специалистите често пъти обвиняват, че допринася не само за измиване на себума, но и на боите и ламиниращите съставки. Поради това за боядисвани, къдрени, ламинирани коси или чувствителна кожа на главата са подходящи безсулфатни продукти. Обикновено те се пенят по-лошо или изобщо не се пенят, изплакването им е по-трудно. Но за суха, повредена, химически третирана коса или реактивна кожа на главата, те наистина подхождат повече от традиционните.

4.     Шампоан две в едно работи толкова добре, колкото шампоан и балсам

 

Уви, „2 в 1“ е експресна грижа в случай на извънредна ситуация, но не е средство за постоянна употреба. Обяснението е много просто: шампоанът, почиствайки, отваря кутикула на косъма, а балсамът или маската, напротив, го затворят. Ако смесите тези 2 състава и ефект какво ще стане? Според специалистите – нищо добро. С шампоан "2 в 1" можете да отидете в командировка или на почивка, но не и да ползвате постоянно.

5.     Шампоанът трябва да се нанесе върху косата и кожата на главата

 

В действителност измиването на главата е точно измиване на кожата на главата, а не на косата. И подбирайки почистващо средство, трябва да изхождате от типа на кожата на главата. Специалистите съветват да нанасяте шампоан върху скалпа и да разпените като масажирате с възглавничките на пръстите. За дължината на косата е напълно достатъчна и стичащата се по нея пяна, особено, ако е суха. И в никакъв случай не трябва да "перете" дългите коси, триейки ги между дланите си.

6.     Шампоанът трябва да се държи на главата колкото се може по-дълго

 

Както вече споменахме, шампоанът е за почистване и да го държите на косата си по-дълго време, за да се разпени, не е нужно, защото почистващите добавки често са доста агресивни. По-дълго от 2-3 минути не бива да се държат дори професионални и медицински продукти: рискувате да изсушите косъма. При балсами и маски, ако на тях е написано "5 минути", трябва да са точно 5 минути. Оставеното за 2 часа средство може да доведе до доста неочаквани резултати.

 
 

 

още статии...

Късата прическа – актуална, секси и раздвижена!

Много дами се страхуват да подстрижат дългите си коси, за да не изгубят женствеността си.

Истината е, че в късата коса има много сексапил, стига да я поддържаме правилно.

За да съберете повече смелост, вижте положителните черти на...

вижте още

Правила за подстригване на дългата коса

Може да се ползват всякакви ножици

Невярно. Ножиците трябва да бъдат добре заточени и качествени – обикновените за рязане на хартия не са подходящи. Най-добре е да закупите професионални фризьорски ножици: в противен случай рискувате да повредите...

вижте още

Коя е най-популярната прическа?

Прическата на Дженифър Анистън като Рейчъл от сериала "Приятели" беше обявена за най-популярната на всички времена.

Прическата на актрисата беше много копирана в края на 90-те години и в началото на новия век благодарение на световния...

вижте още