8 ЗАБЛУДИ ПРИ ГРИЖАТА ЗА КОСАТА

Най-ново от нашия блог

дата: 01.02.2017 | Автор: Beauty BG

Много от нас още от детството знаят някои правила за грижа за косата, утвърдени от нашите майки и баби.

Като станем по-възрастни, ние следим съветите на модните списания и предавания. Но винаги ли препоръките за грижа за косата са верни и полезни? Решихме да развенчаем 8 от най-популярните заблуди, с които вярваме, се е сблъсквала всяка една от вас.

 

1.     Косата трябва да се мие всеки ден

 

Оказва се, че истината е някъде по средата – не бива да миете главата си твърде рядко, но и често не бива. Колкото по-често, толкова повече естествени мазнини и протеини се отмиват от нашата коса. Поради това косъмът може да стане сух и чуплив.

Оптималното количество измивания на главата – това е 3 пъти за една седмица.

 

2.    От силни преживявания косата може да посивее

 

Като цяло проучванията показват, че съществува връзка между емоционалното състояние на човека и цветният пигмент на косата. Но тъй като всички изследвания са били проведени върху мишки и не са дали стопроцентов резултат, трябва да се помни, че на първо място бързото или мигновено побеляване (посивяване) зависи от наследствеността и от наличието на различни заболявания, които могат да отключат подобни процеси.

 

3.  Ако отскубнете сив косъм на негово място ще пораснат два

 

Всъщност, възстановяването на косъма не зависи от неговия цвят. Така че отскубвайки всеки косъм, сив или не, ще израсне нов на негово място. Но един, тъй като всеки косъм физиологично има един „дом“ – фоликул. Едновременно с това, имайки предвид доста бързата космена регенерация, експерти предупреждават, че прекалено честото скубане може да доведе до образуване на плешиви петна.

 

4.  От носенето на опашка и здрава, плътно сплетена плитка косата започва да пада

 

Това твърдение е вярно. Американски учени наскоро потвърдиха, че при носене на прическа с опашка или плитка косата е постоянно стегната и обтегната, поради което става чуплива и започва да пада повече.

Не е нужно да се отказвате от този тип прически, но давайте почивка на косата от време на време – оставяйте кичурите и си свободни поне за една нощ.

 

5. Поради недоизсушаване на косата може да хванем настинка

 

Много от вас неведнъж са чували, че да излизат с неизсушена или влажна коса навън категорично не бива, особено в студеното време от годината, защото е възможно много лошо да се простудите.

Но лекарите казват друго – на развитието на настинката влияят болестотворни микроорганизми, които не са свързани с влажността на косата. Да се разболеете на улицата можете само ако някой кихне срещу вас.

Разбира се, това не означава, че трябва да тичате срещу вятъра с мокра глава – има заболявания по-страшни от настинка, например менингит или синузит.

 

6.   Студената вода прави косата лъскава и блестяща

В много източници можете да попаднете на информация, че ако измивате главата със студена вода, то така се заглаждат люспите на косъма и той става блестящ.

В действителност това не е така. Съгласете се сами, ако това беше вярно, в салоните за красота предимно биха използвали ледена вода. Температурата на водата не оказва влияние върху степента на гладкост на космените люспички (рогови пластинки).

 

7.   Косата трябва да се разресва по 100 пъти на ден

 

Този мит дори звучи абсурдно – разбира се, той е абсурден. Доказано е, че твърде честото и усърдно разресване на косата може да доведе до косопад и цъфтеж на върховете.

 

8. Не бива да боядисвате косата си по време на бременност

Този въпрос притеснява практически почти всички жени, които се боядисват. Всъщност, никаква заплаха от боядисването не съществува – лекарите са установили, че боядисването на косата е възможно вече след 10-та седмица от бременността. В този срок приключва първоначалното формиране на органи на детето и боята по никакъв начин няма да се отрази на развитието на бебето.

Изключение правят само старите бои, изработени на основата на формалдехид. Бъдете въпреки всичко внимателни! Алергии в този период може да възникнат към всичко.

Не се доверявайте на слухове и митове, които се разпространяват покрай вас. Ако ви интересува нещо – проверете фактите и след това правете изводи.

 
 

 

още статии...

Късата прическа – актуална, секси и раздвижена!

Много дами се страхуват да подстрижат дългите си коси, за да не изгубят женствеността си.

Истината е, че в късата коса има много сексапил, стига да я поддържаме правилно.

За да съберете повече смелост, вижте положителните черти на...

вижте още

Правила за подстригване на дългата коса

Може да се ползват всякакви ножици

Невярно. Ножиците трябва да бъдат добре заточени и качествени – обикновените за рязане на хартия не са подходящи. Най-добре е да закупите професионални фризьорски ножици: в противен случай рискувате да повредите...

вижте още

Коя е най-популярната прическа?

Прическата на Дженифър Анистън като Рейчъл от сериала "Приятели" беше обявена за най-популярната на всички времена.

Прическата на актрисата беше много копирана в края на 90-те години и в началото на новия век благодарение на световния...

вижте още